Om Bosphorus

Lär känna Bosphorus

Pionjärer inom färdig medelhavsmat

Sedan starten 2002 har vår målsättning varit att skapa lösningar inom färdigmat som på samma gång är smakrik, välgörande och hållbar. Det började med en liten cateringverksamhet i Stockholm vars specialitet var att tillaga moderna rätter baserade på mångtusenåriga recept från Östra Medelhavet. Vi kan kalla oss pionjärer i Sverige inom färdig medelhavsmat.

En producent – tusen smaker

Vi har fortsatt att skapa unika matkoncept som förmedlar livskvalitet, idag är Bosphorus matkluster en komplett leverantör med ett brett sortiment av kylda maträtter som distribueras över hela Sverige.

Enportionsrätter, delipack, familjepack och wraps är några av formaten vi packar vår mat i. Oavsett förpackning och storlek är den extra tillsatta kärleken i maten alltid densamma.

Du hittar våra färdigpackade rätter i disken hos matvaruaffärer i flertalet städer runtom i Sverige. Vill du komponera din egen matlåda är du varmt välkommen till oss personligen på Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen, Stockholm.

Vi erbjuder även ett sextiotal rätter i lösvikt som levereras direkt till landets delikatessdiskar och som också går att avnjuta genom vår cateringservice. Vi vet att råvaror som fått kärlek och omsorg också ger godast smak. För oss handlar det om ren mat utan något krångel.

Kvalitet och hållbarhetsarbete över tid

I vår egen energismarta livsmedelsanläggning i södra Stockholm närförädlar vi färsk mat från grunden. Vi använder kött och kyckling från svenska gårdar.

2019 anslöt vi oss till European Chicken Commitment, ECC 2026, en policy framtagen av djurrättsorganisationer inom EU, en policy som bl.a innebär att minst 20 % av den kycklingen vi köper in kommer att ha haft tillgång till utevistelse.

På Bosphorus bryr vi oss om hur hönorna har det och vi lyssnar även till vad konsumenterna efterfrågar. Sedan år 2021 har vi helt gått över till att använda ägg från frigående hönor. Detta inkluderar alla typer av ägg som förekommer i vår förädling (skalägg, flytande ägg och ägg som ingrediens).

Matinnovation är vår väg framåt till god och näringsrik mat som både du och världen mår bra av. Våra konsumenters matmedvetenhet är något vi uppskattar och uppmuntrar, och vår vision är att vara det självklara valet i färdigmatskylen.

Vår Kvalitetspolicy kan du läsa här.

Här kan du ta del av vårt Hållbarhetsdokument 2021. Där redovisar vi vårt löpande arbete och våra målsättningar för framtiden.

Bosphorus är certifierade enligt FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000), en kombination av
ISO 22000:2018, ISO/TS 22002-1:2009 med tillägg av FSSC 22000 krav (version 5). Det betyder att det finns tydligt framarbetade riktlinjer för hur kvalitetsarbetet ska bedrivas och utvecklas på Bosphorus.

Vi arbetar ständigt med utvecklingen av näringsinnehåll, råvaror, ingredienser och inte minst med att tillsatserna ska granskas mot EU:s ekologiska lista. Vi har arbetat fram egna riktlinjer vad gäller GMO, industriellt framställda transfetter och smakförstärkare (så som glutamat). Vi satsar istället på växtbaserade maträtter där råvarorna är närodlade och KRAV-märkta. Till rätter som inte är vegetariska använder vi enbart kött eller kyckling från svenska gårdar.

Vi har kontroll på alla steg i livsmedelskedjan och är noggranna med att säkra alla led i processen. Råvarans ursprung kontrolleras av noggrant utvalda leverantörer, vi närförädlar all mat i vår egen livsmedelsanläggning och vi arbetar aktivt med framtagna riktlinjer för att förebygga hälsofaror. Produktsäkerheten är något vi är stolta över!

Bosphorusfamiljen

Bosphorus tillhör idag en av de medelstora producenterna inom segmentet kyld färdigmat. Vårt långsiktiga engagemang, uppbyggandet av en säker livsmedelsanläggning och produktion av hög standard och kvalité speglas i alla våra produkter. Bosphorus matkluster har de bästa förutsättningarna för att axla en betydande roll i utvecklingen mot en hållbar framtid. Vi tror att delaktighet, dialog och kvalité går hand i hand. Tillsammans med  fantastiska medarbetare har vi skapat en matoas med mycket hjärta och passion.

Välkommen med på vår matresa.

/Serdar Öztenar, VD

CSR-arbete

Bosphorus matkluster är stolta sponsorer till:

Officiell Partner, Partner Samhällsmatchen, Officiell matleverantör till Hammarby Fotbolls Damer

Bosphorus är Officiell Partner till Hammarby och även huvudleverantör av mat till Hammarbys damer.

Samhällsmatchen är samlingsnamnet på Hammarby Fotbolls insatser i samhället. Projektet fokuserar på tre målområden: Hälsa, Sysselsättning och Jämlikhet. Dessa mål har definierats utifrån tre av FNs 17 globala hållbarhetsmål:

  • Hälsa och välbefinnande (mål 3)
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8)
  • Minskad ojämlikhet (mål 10)

Här kan du läsa mer om Samhällsmatchen och Hammarby Fotbolls arbete.

Säkra varje Unge

Stiftelsen FTS Säkra Varje Unge är en icke-vinstdrivande organisation med syftet att förhindra sexuella övergrepp på barn och gromning genom förebyggande arbete och gratis utbildningar för alla vuxna, barn och ungdomar i hela Sverige.

Stiftelsen är politiskt och religiöst obunden och utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, läs mer om deras viktiga arbete.

 

 

Giving People

Giving People är en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomisk utsatthet och den barnfattigdom som finns i Sverige. På grund av covid-19 har antalet familjer i akut behov av hjälp ökat lavinartat. Arbetslöshet, förlorad inkomst, vård av barn, karantän och stängda skolor pressar hårt på familjernas redan ansträngda ekonomi. Vi hanterar ansökningar sju dagar i veckan, från morgon till sen kväll. Målsättning är att de med akuta behov som söker ska ha fått hjälp inom 72 timmar med matkassar och andra förnödenheter.

Detta är möjligt tack vare stödet från våra företagare. Tillsammans gör vi skillnad. Läs mer om Giving Peoples viktiga arbete: givingpeople.se

 

 

RNS För en narkotikafri skola

Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS, är en ideell organisation som arbetar genom förebyggande arbete i form av föreläsningar, kostnadsfria rådgivningar, utbildningsmaterial med mera.

Läs mer på www.rns.se och www.narkotikafriskola.se.