Vegetariskt och växtbaserat julbord – tips på alternativ till de klassiska rätterna

Allt fler väljer att satsa på en mer vegetarisk kost. Glädjande tycker vi, eftersom Bosphorus hjärta klappar lite extra för just vegetariska och växtbaserade rätter. Därför tänkte vi passa på att tipsa om några vegetariska alternativ till det klassiska svenska julbordet. Kanske har det blivit dags att köra ett helt vegetariskt julbord i år? Eller åtminstone byta ut några av rätterna? Med hjälp av Linda från vår Meze Store i Hötorgshallen har vi samlat våra bästa tips till hur du skapar ett vegetariskt julbord.

Vegetariskt alternativ till julbordets prinskorvar: kungliga vinbladsdolmar

Är inte de små färglösa prinskorvarna en ganska överskattad rätt på julbordet ändå? Vi skulle byta ut dem mot vinbladsdolmar. Förutom att de har en fin grön och julig färg, så tror man även att dolmarna kom till Sverige tack vare kung Karl XII – istället för prinskorvar får du helt enkelt kungliga dolmar!

Vegetariskt alternativ till julbordets sill: plättar i olika smaker

Ett julbord utan vegetariska plättar borde inte få kallas ett julbord. Precis som sillen så kommer våra plättar i olika smaker. Ett tips är till exempel våra vegetariska rödbetsplättar som bjuder på en julig röd färg, och våra brassicaplättar som innehåller den julklassiska grönkålen.

Vegetariskt alternativ till julbordets köttbullar: frasiga falafel

Visst är det lite kul med små bollar på julbordet, men vem har sagt att de måste innehålla kött? Byt ut köttbullarna mot falafel istället. Våra falafel är dessutom både veganska och glutenfria. Frasiga på utsidan och saftiga inuti.

Vegetariskt alternativ till julbordets lax: spenatfyllda fatayer

Visst har väl lax börjat bli en ganska vanlig ingrediens i den vardagliga veckomenyn? Passa på att istället lyxa till det med någonting nytt! Fatayer är ett slags minipiroger från mellanöstern som är fyllda med olika saker. Våra fatayer är fyllda med spenat och passar perfekt som ett alternativ till laxen på det mer vegetariska julbordet. Dessutom både veganska och glutenfria.

Vegetariskt alternativ till julbordets Janssons frestelse: hirssallad med aprikoser och tranbär

Julbordet behöver förstås ha den där lite mer matiga basen. Men är inte potatis också ganska uttjatat? Då är grön hirssallad som innehåller persilja, aprikoser, tranbär, plommon och granatäppeljuice ett perfekt alternativ. Vegansk och glutenfri den med.

 

Om du vill gå all in på medelhavstemat så är ett hett tips att byta ut den klassiska Aladdin-asken mot en burk med turkisk marmeladkonfekt, lokum eller turkish delight som de också kallas. De pudrade kvadraterna kommer i ljusa pastellfärger och smakerna: granat, rosé och naturell.

 

– Jag skulle även byta ut några av de tunga rörorna som ofta pryder ett julbord, till ett lättare och mer växtbaserat alternativ. Till exempel våra rostade kikärtor med aubergine som även är en helt vegansk rätt, eller vår morotstzatziki, Likya, som innehåller dill. Och kanske en färgglad hummus för att liva upp julbordet ännu lite mer?, tipsar Linda.

Beställ catering till julbordet här

För dig som istället vill ha ett färdigt julbord levererat direkt till dörren så ber vi dig hålla utkik efter våra juliga Meze Deluxe-brickor. De kommer att finnas i vår Meze Store i Hötorgshallen och innehålla mat för två personer. Ett axplock av våra juligaste favoriter med en vegan variant och en med kött. I brickan ingår bröd och våra krämiga baklava till efterrätt.