Svenskt kött och kyckling

Även om det inte alltid syns på ytan är det skillnad på mat och mat. Från och med 1 November 2018 kommer samtliga maträtter som innehåller kött komma enbart från svenska gårdar. Under en övergångsperiod kommuniceras detta med en separat etikett på förpackningarna.

– Vi känns bra att se att efterfrågan på lokalt producerat mat och intresset för närproducerat kött ökar, och det gör avtryck på flera sätt, säger Serdar Öztenar, VD för Bosphorus matkluster.

För oss är detta ännu ett viktigt steg i vårt målinriktade arbeta. Engagemanget kring livsmedelsfrågor och lokalt producerat mat är framtiden.

– Att handla från lokala leverantörer är betydelsefullt för att följa vår vision av ett långsiktigt och ansvarsfullt företagande. Mat kommer vi alltid att äta, men vart den kommer ifrån och hur den framställs är dem stora frågorna, säger Serdar.

I Sverige har vi en låg användning av antibiotika och en produktion som är reglerad och godkänd av svenska myndigheter. Men, vi vet också att aktiva och medvetna val också påverkar förutsättningarna för arbetstillfällen inom en rad olika näringar.

– Men oavsett om vi köper svenskt kyckling och kött så tror jag det är viktigt att fortsätta ställa krav på branschorganisationer och arbeta mer miljömedvetet. Idag har vi ytterst få produkter i vårt sortiment som innehåller kyckling eller kött. Majoriteten av våra maträtter är lako- vegetariska och hälften av dessa enbart växtbaserade. Det är något vi är stolta över. Vi vill visa att mat fri från animaliska ingredienser både är gott och näringsrikt, säger Serdar Öztenar.