Röror från mellanöstern och hur du äter dem

röror från mellanöstern

Underskatta aldrig den skillnad en god röra kan göra för en maträtt. Det som var torrt och smaklöst blir krämigt och fullt av smaker, det som var färglöst blir färgglatt. Röror från mellanöstern är ofta extra smakrika och finns i många olika varianter. Här tipsar vi om några!

#1. Kikärtsröra – Humus

Den vanligaste röran från mellanöstern, eller den som är mest känd, är nog hummus. Den klassiska kikärtsröran som funkar till nästan allt. Bre den på mackan, klicka den på din sallad eller blanda den med ingredienserna till din wrap. Den är ett säkert kort som de allra flesta tycker om! Den finns också i en Rose Humus-variant baserad på rödbetor som ger en vacker rosa färg.

#2. Grillad aubergineröra – Babga

En annan klassisk röra från mellanöstern är babga. Den finns i lite olika varianter men basen är alltid grillad aubergine (och vitlök förstås!). Om du plockar ihop en mezetallrik rekommenderar vi alltid att du blandar flera olika röror på tallriken. Babga bör vara en given kandidat där.

#3. Pikant paprikaröra – Ezme

För dig som gillar lite sting i maten kanske en pikant paprikaröra kan vara något? Den trivs bra med en mildare röra i stil med humus och ger mezetallriken karaktär, men funkar lika bra solo.

#4. Fetaoströra – Luftosa

I mellanöstern älskar man fetaost. Förutom att äta den som den är finns också röror där basen utgörs av fetaost. I Bosphorus fetaoströra har vi blandat ner lite peperoni eftersom vi gillar sådant som har en tydlig smak.

Här kan du läsa om fler röror från mellanöstern och andra tillbehör som passar till meze. För dig som är osäker på vad meze egentligen är skrev vi det här inlägget nyligen.

Tips! Nästa gång du står i affären och inte vet vad du ska äta till lunch – köp med dig någon av våra Smartmeals. Alla innehåller krämiga röror.