Meze – vad är det egentligen?

meze vad är det

För oss på Bosphorus kan det verka självklart vad meze är, eftersom vi lever och jobbar med det varje dag. Och sedan vi började har mezerätternas popularitet ökat enormt mycket. Men fortfarande kanske någon undrar: Meze – vad är det? Därför tänkte vi berätta det nu.

Meze är helt enkelt smårätter som man plockar ihop för att skapa en komplett måltid. Traditionen kommer från östra Medelhavet – länder som Libanon och Turkiet – och har tusentals år på nacken. Från början kommer ordet från persiskans maza som betyder ”att smaka.” Det går att ha några få mezerätter som tilltugg på ett mingel, men också att duka upp ett helt buffébord vid festliga tillfällen och låta gästerna plocka av det de gillar mest som huvudrätt. Genom att blanda rätter av olika konsistenser och med olika smakkombinationer på tallriken får man den ultimata upplevelsen av att äta meze.

Smakrikt och avslappnat

Förutom att mezerätter smakar gott och får kroppen att må bra i sin färgglada prakt, så är de också socialt uppiggande. Genom de många olika typerna av rätter uppstår nyfikenhet och konversation med andra. Meze är social mat som man äter tillsammans (men självklart går det förstås lika bra att äta någon av våra färdigförpackade Smartmeals till vardags framför en serie).

I Sverige är vi på Bosphorus bland de främsta experterna på meze, om vi får säga det själva. I vårt utbud finns ett brett spann av olika typer av mezerätter, oavsett om du vill ha en färdigförpackad matlåda som det bara är att hugga in på eller om du vill köpa hem olika delar av vårt lösviktssortiment. Vi ordnar gärna catering till studenten eller andra festligheter. Vi har röror som hummus, aubergineröra och morotsröra. Vi har sallader som tabbouleh, filodegspiroger, plättar, falafel och mycket mer.

Vårt lösviktsutbud – som finns i många av landets välsorterade matbutiker – bjuder på ett sextiotal unika maträtter, som låter dig drömma dig iväg till den turkiska solen eller ta en tripp till den ungerska landsbygden. Botanisera gärna lite på vår sajt och hitta dina favoriter!