Medelhavskost – vad är det och varför funkar den så bra?

medelhavskost

När Bosphorus matkluster startade för sexton år sedan, så var vi först med att sälja färdig medelhavsmat. Uråldriga recept i ny tappning. Att äta medelhavskost är inte bara gott, det har även sina hälsofördelar. Men vad är egentligen medelhavskost och varför anses den egentligen vara världens mest hälsosamma diet?

Nyligen skrev Aftonbladet om att barn i länder runt Medelhavet, som traditionellt har ätit medelhavskost, nu har övergått till skräpmat och sötsaker. Det har resulterat i ökad barnfetma i dessa regioner. Enligt artikeln är det idag större chans att barn i Sverige får i sig olivolja, fisk och grönsaker. Medvetenhet kring bra och hållbar kosthållning är vår väg framåt. Förutom att kroppen mår bättre och blir mer balanserad av medelhavskost så minskar den även risken för bröstcancer.

Vad är medelhavskost?

Medelhavskost är egentligen inga konstigheter. Det handlar om att försöka äta så mycket grönsaker, fisk, frukt, olivolja och nötter som möjligt. Tänk färgglatt, så får du i dig en bra mix av grönsaker. Genom små förändringar i maten du lagar kan du åstadkomma stor skillnad. Det handlar till exempel om att laga rätter baserade på olivolja snarare än grädde, att undvika mat som är processad – ja, att försöka äta så naturligt som möjligt.

Känns omställningen svår? Inget är svart eller vitt – du behöver förstås inte byta ut precis allt du äter utan kan försöka varva din vanliga kost med Medelhavs-inspirerad sådan. Minska ner på socker, transfetter och rött kött. Fokusera på långsamma kolhydrater som kikärtor, linser och bönor. Prova olika kombinationer av kryddor och försök äta vegetariskt, fisk och kyckling. Ingen måltid utan ordentligt med grönsaker – och glöm inte att piffa upp måltiden med en god röra!

Färdigförpackad medelhavskost för dig på språng

Våra egna färdiga rätter, Smartmeals, ger dig en smak av medelhavet när du själv inte hinner laga mat. Till skillnad från mycket annan färdigmat på marknaden innehåller de inte heller för mycket salt eller massa konstiga ingredienser. Det finns många olika varianter att välja mellan, du hittar mer om dem här.