Laktosfritt tilltugg – tips till höstens after work

Även om solen har kikat fram ovanligt många gånger denna september, så står den där och lurar. Hösten. En årstid som för många står för nystart. Varför inte fira in den nya säsongen med en hejdundrande after work? Eftersom ungefär var tionde svensk beräknas vara laktosintolerant, så vill vi samtidigt tipsa om färsk mingelmat som inte bara går snabbt att servera – utan som dessutom är laktosfri.

9 tips på laktosfritt tilltugg

Matigare plockmat

Efter en lång arbetsdag kan det vara bra att fylla på med lite matigare tilltugg för att överleva kvällen. Vi har ganska många varianter som inte innehåller varken laktos, gluten eller kött. Här kommer tips på några stjärnor som är just laktosfria:

Spenatknyten. Frasiga filodegstrianglar fyllda med spenat, rödlök och citron. Enkla att servera som plockmat och 100% laktosfria.

Artemisia – nötfärsfyllda auberginer. De här munsbitarna är inte bara ljuvligt goda, de är även vackra att se på. Auberginehalvor fyllda med en röra av köttfärs, krossade tomater, persilja och vitlök. Toppad med en cocktailtomat.

Vinbladsdolmar. En riktig klassiker som håller än. Våra dolmar handrullas varje dag i vårt matkluster och är fyllda med ris, lök, rapsolja, tomat, kryddor, korinter och citronjuice.

Snacks

En after work-klassiker måste vi väl ändå säga att det är: snackset. Även om vanliga chips och oliver också är laktsofria så vill vi lyfta lite annorlunda alternativ. Ge din after work en smak av medelhavet!

Pitachips. Våra pitachips är inte bara krispiga utan kommer även med smak av antingen oregano och vitlök eller lök och paprika. Ett kul alternativ till den traditionella chipspåsen.

Haricots verts-snacks. Friterade haricots verts som är doppade i rapsolja, rostade och svarta sesamfrön, chili, svartpeppar och salt.

Krämiga röror

Pitachips och falafel behöver förstås doppas i någonting krämigare. Just röror kan vara lite svårare att hitta laktosfria, men här kommer tips på flera varianter som alla dessutom bjuder på smakresor till citronlundar och medelhavsvärme.

Humus – kikärtsröra. ”Mellanösterns smör” – hummus är den klassiska kikärtsröran från mellanöstern. Vår hummus består av 83% kikärtor, sesampasta, rapsolja, citronjuice, spiskummin, vitlök, salt. Hummusen finns också i festlig rosa färg, Rose Humus, och innehåller då även rödbetor.

Ezme – pikant paprikaröra. En smakrik klassiker från det turkiska köket. Röran består av en blandning av paprika, tomat och lök och den kryddiga smaken gör att Ezme passar perfekt som dippsås.

Babga – grillad aubergineröra. Babga är en traditionellt tillagad röra som innehåller kolgrillade auberginer blandade med en fräsch smak av persilja och paprika.

Murafi – paprikaröra med valnötter. Murafi-röran är en variant av den libanesiska röran Mhamara. En kombination av kryddig ajvar som blandats med valnötter, spiskummin och den lite syrliga granatäppeljuicen.

Alla våra lösviktsrätter går att köpa i delidisken i välsorterade matbutiker, i vår egen Meze Store nere i Hötorgshallen, eller beställa direkt till kontoret som catering.