Har du besökt vår Meze Store i Hötorgshallen, Stockholm?

Färgerna, dofterna, kryddorna. Nästan som att handla från gatukioskerna i gamla Konstantinopels gränder. Vår Meze Store hittar du nere i Hötorgshallens myller av mat från världens alla hörn, mitt i centrala Stockholm. Här jobbar Linda och hennes team med att plocka ihop ljuva kombinationer av mat tillverkad på tusenåriga medelhavsrecept.

Här botaniserar kunderna bland krämiga röror, kryddiga grönsaksblandningar, saftiga plättar och krispiga filodegsrätter. Som en smakresa bort till parasollskugga, citronlund, solkatter och fraserade fraser.

– Våra kunder är väldigt trogna, jag skulle säga att 98 procent av våra kunder är återkommande. Vilket förstås är ett fantastiskt betyg, säger Linda.

I Meze Store satsar man stort på att möta varje kund med bästa tänkbara service. Här kan de flesta behov uppfyllas, det finns något för vegetarianen, veganen, köttätaren, glutenallergikern och den laktosintoleranta.

Ett vegetariskt paradis

– Vi märker väldigt tydligt att det har blivit allt mer populärt att äta mer vegetariskt och växtbaserat. Vi har många kunder som kommer hit och berättar att de tänkt dra ned på köttet och vill ha förslag på alternativa rätter. Många har fördomen att vegetarisk mat skulle vara smaklös och tråkig, men hos oss är det tvärtom, berättar Linda.

Delidisken i Meze Store är allt annat än beige. Här varvas orangefärgad Kisir, med vinröda rödbetsplättar, klargrön tabbouleh,  och puderrosa röror. Disken är som en vacker målning som Linda skapar varje dag om och om igen.

– Vi vet att matsmältningen börjar redan med ögonen. Vi vill mätta alla sinnen!

Våga smak!

Den absolut mest populära rätten bland Meze Stores stamkunder är börek, en klassisk rätt som många känner till och som är lätt att tycka om. Börek finns i många olika länder kring Medelhavet vilket gjort den till något av en mezekändis. Det handlar om enkla smaker som de allra flesta tycker om – även barnen.

– Mitt personliga tips är annars våra röror som inte bara är klassiska varianter på röror, utan som bjuder på egna unika smaker. Våga ha lite smak! Röror är även väldigt praktiskt eftersom det funkar till det mesta, från mingelmat, till fredagsmys, till komplement till en vanlig middag. Mitt råd är att alltid komplettera med en röra, säger Linda med bestämdhet.

Stockholms mest populära vegetariska lunch?

Varje vardag ringlar köerna långa vid lunchtid i Bosphorus Meze Store. Det är deras smakrika och hälsosamma rätter som lockar. Jag frågar Linda om hennes bästa tips på lunchkombination just nu. Här kommer den.

Lindas ultimata lunchtips för 89 kronor:

  1. Börja med vår finmalda bulgur som bas, Kisir som den heter. Den innehåller även tomat, finhackad persilja, och chili.
  2. Fortsätt sedan med lite sallad som är blandad med vår syrliga vinergrett.
  3. Sedan är det dags att komplettera med några plättar, nu på vintern passar den kryddiga, mexikanska plätten Mexikanska-Frilojjesplättar.
  4. Du som äter kött lägger sedan till nötfärsjärparna, Mitit Köfte. Är du vegetarian är till exempel de saftiga aubergine- eller rödbetsplättarna ett alternativ.
  5. Som pricken över i:et – eller klicken över rätten – väljer du två röror: zucchini- & valnötstzatziki även kallad Mamaganusch, och den klassiska hummusen.
  6. Smaklig lunch!

Om du tycker det känns jobbigt att välja dina meze-kombinationer när du väl står där i delidisken, eller om du bara tröttnat på att alltid ta samma sak, så finns konceptet ”Grab ’n go”. Det är färdigförpackade rätter och wraps som består av personalens favoritkombinationer ur delidisken.