Grattis på vegetariska världsdagen

Idag, 1 oktober, firar vi den vegetariska världsdagen! I vårt matkluster har den vegetariska maten en central roll alla dagar, året runt, men visst är det fint att ge den lite extra kärlek en hel dag.

När vi började för sexton år sedan var vår största inspiration vår turkiska mormors hemlagade måltider. Hennes kärlek för råvaran och fingertoppskänsla för smaker som firade bröllop i munnen ville vi föra vidare till den moderna storstadsbon i Sverige. Medelhavskost består till stor del av vegetariska rätter och därför blev även det vegetariska en självklar del i vår affärsmodell.

Idag är medvetenheten bland människor betydligt högre vad gäller köttkonsumtionens negativa inverkan på klimatet och det här är förstås en utveckling vi är väldigt glada över. Både över att vara en del av (och kanske rentutav, utan att låta alltför fisförnäma, en del av utvecklingen av) men även för både naturens och människors hälsa.

Vegetarisk kost, som du säkert redan vet, släpper inte bara generellt sett ut mindre koldioxid utan det är även en oändlig källa av nyttiga vitaminer och mineraler.

Nyttig mat gör dessutom människor gladare

Det här med att vegetarisk mat är nyttigt har flera positiva effekter. Förutom det självklara, att vi mår fysiskt och psykiskt bättre, så visade även en undersökning som gjordes tidigare i år av Axfood att svenskar anser sig bli lyckligare av att handla nyttig mat. 40 procent angav att de blir glada av att äta nyttig mat som är bra för dem själva och miljö. Samma undersökning visade att 27 procent av svenskarna uppger att de kommer att minska sin köttätande under det närmaste året. Något som förstås gör oss på Bosphorus ännu gladare!

Det vi mest ville säga var: grattis på vegetariska världsdagen, hoppas du passar på att fira med en vegetarisk middag. Och om inspirationen tryter har vi ett gäng färdiglagade varianter i vårt Smartmeals-koncept eller bland våra Wobble ’n Shake-sallader.