FAQ

FAQ – Vanliga frågor

Vad är Bosphorus matkluster?

Bosphorus matkluster är Sveriges första leverantör av färsk färdiglagad mat med smaker av östra Medelhavet. Idag består vi av flera olika matkoncept som tillsammans erbjuder både färdigrätter och mat i lösvikt med smak från hela världen. Det är naturligt, färskt och alltid färdigt att serveras!

Har ni catering?

Självklart har vi det! Bosphorus Smart Catering har över femton år av erfarenhet att tillaga mezerätter med inspiration från tusenåriga recept från östra Medelhavet. Vi vill göra det enkelt för dig och samtidigt erbjuda variation. Hos oss kan du komponera ihop din egen meny eller välja ett av våra färdiga förslag.

Varför använder ni plastförpackningar?

Människans negativa påverkan på klimatet består till stor del av maten vi äter, och förpackningarna är en del av det problemet. Därför använder Bosphorus matkluster enbart återvunnen plast samt betalar en avgift till FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen). Vi har som ambition att i framtiden enbart använda förpackningar tillverkade av ett material som både är förnybart och uppfyller de höga kvalitetskrav vi har vad gäller funktion och säkerhet.

Har ni veganmat?

Absolut! Maten står för en fjärdedel av jordens klimatpåverkan. Att erbjuda helt växtbaserade matalternativ är en självklarhet för oss, vi vet att medvetna val skapar en bättre framtid för oss alla. Du hittar våra färdigpackade veganrätter utmärkta med en symbol som säger "bara växter".

Var kommer köttet ifrån?

Vi har inte många maträtter som innehåller kött, men de produkter som gör det innehåller enbart kött och kyckling från svenska gårdar.

Varför har ni inte enbart ett växtbaserat sortiment?

Det beror på efterfrågan och återförsäljare – vi arbetar däremot alltid att förändra matvanor mot en mer hälsosam och medveten riktning. För femton år sedan när vår första färdiga matlåda fanns ute i butik så var det få som visste vad finkornig bulgur var, vinbladsdolmar och ordet "meze" var inte särskilt välkänt. Färdigmatbranschen förändras och vi strävar alltid efter att ligga i framkant genom att erbjuda ett hälsosamt alternativ i en annars ofta så stressfylld vardag.

Vad är Smartmeals?

Smartmeals är ett innovativt matkoncept som skapats med mycket hjärta. Utbudet består av färdigrätter med smak av östra medelhavet. Flera av rätterna är helt vegetariska och ingredienserna är alltid framtagna med stor omsorg. Kött och kyckling från svenska gårdar, vinblad från ekologiskt certifierade odlingar och med en etikett från hållbart certifierat skogsbruk. Med Smartmeals vill vi erbjuda en lite tuffare matupplevelse till de matmedvetna.

Var kan jag hitta er mat?

Du hittar våra rätter i hundratals livsmedelsbutiker runt om i landet. Våra färdigförpackade rätter finns i butikernas disk för färsk färdigmat och vårt lösviktssortiment, enportionsrätterna, Mini-deli och Familjepack hittar du i butikernas deliavdelning/-disk. För mer specifik info om våra återförsäljare, mejla oss.

Har ni allergifria alternativ?

Ja. Du kan se exakt vad varje produkt innehåller här. 

Hur arbetar ni med Integritetsskydd?

Klicka här för att läsa mer om vår integritetspolicy, GDPR och cookies.