Bosphorus stolt sponsor bakom nominerad kortfilm om fördomar

Nu har Stockholms filmfestival dragit igång och Bosphorus sponsrar för andra året i rad. Vi mättar den internationella juryns magar med vår meze och här pratar film och mat. 

En av de nominerade i kortfilmspriset 1 km film är kortfilmen Kevlar regisserad av Tuna Özer. Där får vi följa Camilo och Amina en kväll i Stockholm. På ett realistiskt och subtilt sätt lyfter filmen fördomar som finns men inte alltid syns. Filmen visades på SVT under sommaren och kortfilmspriset delas ut under Stockholms filmfestival som börjar idag. Bosphorus har varit med och sponsrat både filmen och festivalen.

”Vårda den som om den var ditt barn”. Det är Camilos kompis som ska låna ut sin jacka till Camilo som vill ragga på en tjej. Jackan blir som en symbol som följer med genom hela filmen. Camilo träffar södermalmstjejen Amina och blir medbjuden till en inflyttningsfest. På festen möts Camilo av en annan värld.

När Camino ska gå upptäcker han att en annan festdeltagare har tagit jackan, när han påpekar det bemöts han av fördomar och exotifiering. ”En film om att få definiera sig själv och att äga fler fasader än den fysiska” skriver SVT.

”Det är många som pratar om oss, men få som pratar med oss. Jag ville fånga det som är mittemellan, det som inte är så tydliga fördomar”, säger regissören Tuna Özer i en intervju till Mitt i. Tuna är själv uppvuxen utanför Stockholms tullar.

I Bosphorus matkluster är mångfald inte bara något vi skriver om i fina dokument utan något som vi jobbar med dagligen. Förutom att vårt ursprung kommer från östra medelhavet så är majoriteten av oss som jobbar på Bosphorus födda i andra länder än Sverige.

– Bosphorus är en enda stor familj och det är något vi är stolta över. Därför känns det extra viktigt att vara med och sponsra en regissör som Tuna Özer och hans viktiga budskap i kortfilmen Kevlar. Det är en del av oss, vår vision och vårt mångfaldsarbete, berättar Yasemin Öztenar, marknadschef på Bosphorus.

 

Se kortfilmen Kevlar på SVT play.